Einde stamrecht-B.V. in zicht

Het einde van de stamrecht-B.V. is waarschijnlijk in zicht. Het kabinet wil namelijk af van deze fiscaal gunstige mogelijkheid. Dit is één van de mogelijke maatregelen uit het bezuinigingspakket van het kabinet dat op Prinsjesdag bekend wordt gemaakt.

Krijgt een werknemer op dit moment een flinke ontslagvergoeding, dan kan hij ervoor kiezen om het bedrag onder te brengen in een stamrecht-B.V. Het voordeel hiervan is dat dit via de werkgever belastingvrij kan. Er dient pas belasting betaald te worden op het moment dat de werknemer uitkeringen krijgt uit deze B.V. Hij kan de belastingheffing dus uitstellen tot dat moment in de toekomst. Daarnaast heeft de werknemer een tariefsvoordeel, omdat de uitbetaling in kleine gedeeltes zal plaatsvinden. De vergoeding komt dus niet in één keer in de belastingheffing terecht.

Ontslagvergoeding direct belasten

VVD en PvdA willen dit systeem aanpakken, zodat een ontslagvergoeding in het vervolg direct belast is op het moment van verkrijging. Voor bestaande stamrecht-B.V.’s zou er dan tijdelijk een voordelig tarief moeten gaan gelden, zodat het aantrekkelijk wordt om geld uit de stamrecht-B.V. te halen. Dit zou een impuls moeten geven aan de economie.

Stamrecht-B.V.’s houden zich niet aan regels

De Belastingdienst heeft aangegeven dat ze scherper toezicht gaat houden op stamrecht-B.V.’s. Houders van een stamrecht-B.V., zullen dan ook aan een boekenonderzoek onderworpen worden. Aanleiding voor dit onderzoek is dat veel stamrecht-B.V.’s zich niet aan de regels houden. Een groot aantal onderzochte stamrecht-B.V.’s blijken namelijk te weinig bezittingen te hebben om aan hun uitkeringsverplichtingen te kunnen voldoen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuws express

Nieuws express